Hispaania on tõeline paradiis toiduhuvilistele, pakkudes silmapaistvat mitmekesisust maitsvate kohalike roogade ja koostisosade näol. Vahemere dieedi, mauride, endiste asumaade ja mitmekesiste piirkondlike kultuuride mõjutustega on Hispaania köök arenenud üheks maailma armastatumaks.
See artikkel juhatab teid Hispaania eriliste maitsete juurde alates ikoonilistest rahvusroogadest kuni vähem tuntud piirkondlike eripäradeni. Lugege edasi Hispaania toidukultuuri ja ajaloo ülevaadet ning soovitusi peamiste söödavate asjade kohta Hispaania eri paigus.
Hispaania köögi ajaloo lühikokkuvõte
Hispaania kööki on kujundanud riigi sündmusterohke ajalugu, jättes erinevad kultuurid oma jälje võõrastes sissetungides, kolonialismis ja Hispaania ühendamises. Foiniiklased, Vana-Rooma, visigootide, mauride ja Hispaania asumaade kolonisaatorite mõjud on kõik mõjutanud tänapäeva Hispaania toiduvalmistamist.
Enamiku Hispaania piirkondlike köökide ühised koostisosad on oliiviõli, küüslauk, värske köögivili, kaunviljad, pähklid, munad, sealiha ja mereannid. Hispaania toitude rikkalik mitmekesisus peegeldab tänapäeval ka riigi mitmekesist maastikku, pakkudes südameid talveroogi mägistes piirkondades, värskeid mereande rannikualadel ja kergemaid roogi riigi lõunaosas.
Ikoonilised Hispaania road
Mõnest rahvusroast on saanud Hispaania köögi ikoonid kogu maailmas. Neid klassikalisi roogi serveeritakse üle kogu Hispaania ja iga külastaja peab neid kindlasti proovima.
Paella
Paella pärineb Valencia piirkonnast ja on kõige kuulsam Hispaania roog kogu maailmas. Safran annab riisile selle iseloomuliku värvi, samas kui koostisosad sõltuvad sellest, kas tegemist on liha paellaga (kanaga ja jänesega) või mereandidest pungil merepaellaga Vahemere värskest püügist.
Tapad
Tapad on väikesed taldrikud või eelroad, mida Hispaania baarides jookide kõrvale serveeritakse. Klassikaliste tapade hulka kuuluvad patatas bravas (praetud kartulid vürtsika tomatikastmega), tortilla española (Hispaania pannkoogid kartulite ja sibulaga) ning gambas al ajillo (küüslaugus krevetid).
Jamón Ibérico
Jamón ibérico on rafineeritud sink, mis on valmistatud Ibeeria sigadest, kes toituvad tammemetsades tõrudest, andes lihale sellele iseloomuliku pähklise maitse. Seda serveeritakse õhukeste viiludena ja see on tüüpiline tapade koostisosa.
Piirkondlikud eripärad
Üks parimaid viise Hispaania kööki avastada on uurida kindla piirkonna roogasid. Hispaania mitmekesistel piirkondadel on oma kulinaarsed traditsioonid, mis põhinevad kultuurilistel mõjutustel ja kohalikul põllumajandusel.
Andaluusia
Andaluusia ammutab mõjutusi mauridelt koostisosadega nagu apelsinid, oliivid ja vürtsid. Siin on populaarsed praetud kala, gaspatšo (jahenenud tomatisupp) ja šerry vein.
Kataloonia
Katalaani kööki iseloomustavad mereannid nagu kalmaarid ja tursk, samuti sealiha vorst nimega botifarra. Ikooniliste roogade hulka kuuluvad fideuà (mereandide ja nuudlitega paella), escudella hautis ja crema catalana kreem.
Baskimaa
Baskimaa on tuntud pintxos'te poolest ehk väikeste suupistete järgi leival, mida saab proovida baaride vahel hüpates. Signatuurroogade hulka kuuluvad bacalao al pil pil (küüslaugukastmes tursk), axoa (vasikaliha ja pipra hautis) ning idiazabali juust.
Castile ja León
Hispaania keskosa mägistelt kõrgustikelt pärit toidud hõlmavad kõhutäiteid lihahautiseid, küpsetatud põrsast (cochinillo asado) ja küüslaugusuppi (sopa de ajo). Selles piirkonnas kasvavad hästi ka köögiviljad nagu spargel ja seened.
Galicia
Galicia Atlandi mõjutustega piirkonnas leidub rohkesti mereande nagu kaheksajalgsed, aurud ja Austriid. Tüüpilised on ka cazuela pottides valmistatud kalahautised ja täidisega empanada pirukad tuuna või lihaga.
Hispaania toidukultuur
Hispaania köögi nautimise osa on toidukultuuri ja söögiaegade harjumuste mõistmine. Pikad lõunad kipuvad olema päeva suurim söögikord, õhtusöögid on kergemad. Kohalikud võivad hommikul süüa väikseid saiakeisi või võileibu enne kella 10 vahepala.
Tapade maitsmine (ir de tapas) erinevates baarides väikeste suupistete ja jookidega on armastatud Hispaania traditsioon. Kohalikud pühendavad samuti aega selleks, et koguneda sõprade ja perega pühapäeviti hiliseks ja lõdvestavaks lõunaks.
Oma mitmekesise piirkondliku vaiba ja toidukeskse kultuuriga lubab Hispaania põnevaid avastusi iga rändava toiduhuvilise jaoks. Värskeimast mereannist rannikualadel kuni kõhutäitev roogadeni pereettevõtete kõrtsides ootab teid kulinaarne seiklus.